SŁAWOMIR ZYGMUNT UHONOROWANY MEDALEM ZASŁUŻONY KULTURZE GLORIA ARTIS
30.08.17 podczas koncertu w warszawskim Teatrze Kwadrat Sławomir Zygmunt został uhonorowany Medalem "Zasłużony Kulturze Gloria Artis". Na zdjęciu od lewej: Adam Baruch - dyrektor Singer Jazz Festiwal, Sławomir Zygmunt, Bożena Sawicka - przedstawiciel MKiDN. Zdjęcie: Jacek Żmichowski
SPOTKANIA Z... - NOWA KSIĄŻKA SŁAWOMIRA ZYGMUNTA / NEW BOOK BY SŁAWOMIR ZYGMUNT
60 fascynujących rozmów, jakie Sławomir Zygmunt przeprowadził z niezwykłymi ludźmi (m.in. Zdzisław Beksiński, Jerzy Duda-Gracz, Grażyna Szapołowska, Ewa Dałkowska, Barbara Sass-Zdort, Gustaw Holoubek, Roman Wilhelmi, Przemysław Gintrowski, Bogdan Chorążuk, Krzysztof Krauze.
Z WIATREM - NOWA PŁYTA SŁAWOMIRA ZYGMUTA / NEW ALBUM BY SŁAWOMIR ZYGMUNT
Wiosna bez papierosa
Zima musi minąć, taka jej natura. Idą ciepłe dni i wspaniałe odrodzenie natury. Dla naszego ciała to znakomity czas na oczyszczenie. Pierwsze, co możesz zrobić, to RZUCIĆ PALENIE! Tej wiosny na pewno się uda! Proponujemy wypróbować unikatową metodę. Polega na połączeniu starej medycyny (akupunktura) oraz specjalnych ćwiczeń stymulujących oczyszczanie się płuc.
Miłość na pełnym etacie
Wiosna to pora miłosna. Czas oczarowań i uniesień opisywanych kaskadami słów piosenek i wierszy.
Sam Peckinpah - ostatni straceniec Hollywoodu
Sam Peckinpah nakręcił 14 filmów. Był reżyserem kłopotliwym dla producentów, znanym z niedotrzymywania terminów, ostrego picia i niepohamowanego języka. A jednak jego nazwisko na trwałe weszło do historii kina.

smak, smakosz, libertyńskie delektowanie się, tradycyjne potrawy, kuchnia, jedzenie, pożywienie, schabowy z kapustą, dieta, kuchnia śródziemnomorska, cebula, czosnek, antyoksydanty, obiad, prof. Iwona Wawer, kuchnia włoska, sałatka caprese, kwasy tłuszczowe omega-3, mozarella, bazylia, oliwku, oliwa, flawonoidy, związki polifenolowe, układ krążenia, rak, profilaktyka, dieta, sos pomidorowy, polifenole, katechiny, owoce cytrusowe, witamina C, papryczka chili, piperyna, cholesterol, fotoestrofeny, dieteytycy, Żydzi, zwierzęta mięsożerne, papaja, polifenole, melon kantalupa, skrobia, rolnictwo ekologiczne, beta-glukan, grzyby shitake, herbata, fast food, slow food, suplementy dietyMac-świat na szczęście jeszcze nas całkiem nie przerobił na swoje podobieństwo i tęsknimy za starym dobrym jedzeniem, które znamy z babcinych obiadków. Ideologia slow-food, przeciwwaga dla fast-foodów, uczy smakoszostwa i libertyńskiego delektowania się tradycyjnymi potrawami. Schabowy z kapustą? Czemu nie, ale dobrze zapuścić się w rejony najlepszych tradycyjnych diet, czyli do kuchni śródziemnomorskiej. Pełna jest związków roślinnych – antyoksydantów – które zapewniają młody wygląd i zdrowie.

Kuchnie mieszkańców południa Europy, choć nieco podobne, różnią się od siebie. W każdej, poza dużą ilością warzyw oraz cebuli i czosnku, zamiłowaniem do oliwy oraz wina znajdujemy coś specjalnego. Razem z profesor Iwoną Wawer, autorką książki pt. „Suplementy diety dla ciebie czyli jak nie stać się pacjentem” prześwietlamy dietę Włochów, Hiszpanów, Francuzów i Greków.

Kuchnia włoska
Już sałatka caprese (mozzarella, pomidory, bazylia i oliwa z oliwek) jest wspaniałym daniem antyoksydacyjnym. Oliwa ułatwia wchłanianie likopenu z pomidorów i daje dobre kwasy tłuszczowe. Jeszcze lepszy jest włoski sos smak, smakosz, libertyńskie delektowanie się, tradycyjne potrawy, kuchnia, jedzenie, pożywienie, schabowy z kapustą, dieta, kuchnia śródziemnomorska, cebula, czosnek, antyoksydanty, obiad, prof. Iwona Wawer, kuchnia włoska, sałatka caprese, kwasy tłuszczowe omega-3, mozarella, bazylia, oliwku, oliwa, flawonoidy, związki polifenolowe, układ krążenia, rak, profilaktyka, dieta, sos pomidorowy, polifenole, katechiny, owoce cytrusowe, witamina C, papryczka chili, piperyna, cholesterol, fotoestrofeny, dieteytycy, Żydzi, zwierzęta mięsożerne, papaja, polifenole, melon kantalupa, skrobia, rolnictwo ekologiczne, beta-glukan, grzyby shitake, herbata, fast food, slow food, suplementy diety, alergia, enzymy, czosnek, siemię lniane, łosoś, serek tofu, melon kantalupapomidorowy. Likopenu jest więcej w przetworach pomidorowych niż w świeżych warzywach. We włoskiej diecie jest dużo witaminy C i E, karotenoidy, flawonoidy oraz inne związki polifenolowe, które chronią przed kłopotami z układem krążenia i są ważne w profilaktyce raka.

Dieta Hiszpanów
Najlepsze są w niej... kawa i wino. W obu napojach jest masa dobroczynnych polifenoli. Do tego dochodzą flawonoidy i polifenole z owoców. Te antyoksydanty mają zdolność hamowania procesu utleniania się lipidów, co przeciwdziała miażdżycy. Hiszpańska dieta jednoznacznie pokazuje – im więcej owoców, tym mniej zawałów.

Kuchnia francuska
Wino, wino i jeszcze raz wino! Największy ładunek antyoksydacyjny jest w czerwonym. Polifenole z tego trunku smak, smakosz, libertyńskie delektowanie się, tradycyjne potrawy, kuchnia, jedzenie, pożywienie, schabowy z kapustą, dieta, kuchnia śródziemnomorska, cebula, czosnek, antyoksydanty, obiad, prof. Iwona Wawer, kuchnia włoska, sałatka caprese, kwasy tłuszczowe omega-3, mozarella, bazylia, oliwku, oliwa, flawonoidy, związki polifenolowe, układ krążenia, rak, profilaktyka, dieta, sos pomidorowy, polifenole, katechiny, owoce cytrusowe, witamina C, papryczka chili, piperyna, cholesterol, fotoestrofeny, dieteytycy, Żydzi, zwierzęta mięsożerne, papaja, polifenole, melon kantalupa, skrobia, rolnictwo ekologiczne, beta-glukan, grzyby shitake, herbata, fast food, slow food, suplementy diety, alergia, enzymy, czosnek, siemię lniane, łosoś, serek tofu, melon kantalupasą znacznie skuteczniejsze w walce z wolnymi rodnikami niż witaminy i karotenoidy.

Greckie smakołyki
Kiedy myślimy o tej kuchni widzimy kolorową sałatkę grecką. Ale to nie ona ma największy antyoksydacyjny potencjał w tej tradycji kulinarnej. Ważniejsze są owoce i orzechy, które Grecy zjadają w deserach i przekąskach. Orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, witaminę E oraz argininę. Owoce zaś to źródło polifenoli. Ten grecki duet chroni serce.


Dieta biblijna
Naukowcy przeanalizowali ją dokładnie i zadziwili się intuicyjną mądrością kulinarno-zdrowotną. Żydzi uważali za nieczyste i nie jedli zwierząt mięsożernych oraz wszystkożernych, takich jak świnia. Dopuszczali w diecie zwierzęta roślinożerne (krowy, kozy, owce) oraz ryby. Unikali owoców morza. Dziś, te wydawałoby się tylko moralne nakazy, znajdują uzasadnienie naukowe. Drapieżników nie należy jeść, bo jako ostatnie w łańcuchu pokarmowym kumulują toksyny. Zwierzęta wszystkożerne to „śmieciarze” także gromadzący zanieczyszczenia. Podobnie ma się rzecz ze skorupiakami, które są czyścicielami dna.


Drożej, ale zdrowiej
Produkty rolnictwa ekologicznego wciąż są w Polsce droższe niż żywność z supermarketów. Ale o niebo lepsze, smak, smakosz, libertyńskie delektowanie się, tradycyjne potrawy, kuchnia, jedzenie, pożywienie, schabowy z kapustą, dieta, kuchnia śródziemnomorska, cebula, czosnek, antyoksydanty, obiad, prof. Iwona Wawer, kuchnia włoska, sałatka caprese, kwasy tłuszczowe omega-3, mozarella, bazylia, oliwku, oliwa, flawonoidy, związki polifenolowe, układ krążenia, rak, profilaktyka, dieta, sos pomidorowy, polifenole, katechiny, owoce cytrusowe, witamina C, papryczka chili, piperyna, cholesterol, fotoestrofeny, dieteytycy, Żydzi, zwierzęta mięsożerne, papaja, polifenole, melon kantalupa, skrobia, rolnictwo ekologiczne, beta-glukan, grzyby shitake, herbata, fast food, slow food, suplementy diety, alergia, enzymy, czosnek, siemię lniane, łosoś, serek tofu, melon kantalupaco pokazują choćby badania nad zawartością antyoksydantów i składem roślin. Dorodne produkty z supermarketów mają mniejszą zawartość białka, żelaza, witaminy C i magnezu. Warzywa te bardzo szybko rosną i składniki odżywcze stają się w nich „rozcieńczone”.


21 najzdrowszych produktów
Lekarze i dietetycy opracowali listę creme de la creme produktów żywnościowych, które warto jeść by zachować zdrowie i młodość.

Płatki owsiane zawierają niezwykle cenny rozpuszczalny błonnik, beta-glukan;
Marchew, bogata w betakaroten. O połowę zmniejsza ryzyko zawału;
Morele zawierają betakaroten, witaminę C i błonnik;
Fasola jest pełna dobrego białka i błonnika. Warto spróbować wyciągu z suchych ziaren fasolominy, który blokuje wchłanianie skrobi;
Mango doskonale źródło przeciwmiażdżycowych bioflawonoidów;
Brokuły zawierają fitozwiązek, który hamuje rozrost nowotworu piersi, betakaroten oraz witaminy A i C;
smak, smakosz, libertyńskie delektowanie się, tradycyjne potrawy, kuchnia, jedzenie, pożywienie, schabowy z kapustą, dieta, kuchnia śródziemnomorska, cebula, czosnek, antyoksydanty, obiad, prof. Iwona Wawer, kuchnia włoska, sałatka caprese, kwasy tłuszczowe omega-3, mozarella, bazylia, oliwku, oliwa, flawonoidy, związki polifenolowe, układ krążenia, rak, profilaktyka, dieta, sos pomidorowy, polifenole, katechiny, owoce cytrusowe, witamina C, papryczka chili, piperyna, cholesterol, fotoestrofeny, dieteytycy, Żydzi, zwierzęta mięsożerne, papaja, polifenole, melon kantalupa, skrobia, rolnictwo ekologiczne, beta-glukan, grzyby shitake, herbata, fast food, slow food, suplementy diety, alergia, enzymy, czosnek, siemię lniane, łosoś, serek tofu, melon kantalupaPapaja, ananas oraz kiwi dostarczają bardzo ważnych enzymów, ktore pomagają w walce z chorobami autoimmunologicznymi i alergią;
Czosnek jest źrodlem antyoksydantów, związków przeciwzapalnych, antywirusowych i przeciwgrzybiczych;
Pomidory mają antyoksydanty przeciwstarzeniowe i antyrakowe;
Szpinak bogaty jest w witaminę A, C, kwas foliowy oraz magnez;
Siemię lniane to znakomite źrodło cennych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz fitoestrofenów;
Banany są cenne ze względu na zawartość magnezu, potasu oraz dużej ilości błonnika;
Łosoś ma kwasy omega-3, sporo witamin z grupy B, oprócz tego magnez i betakaroten oraz askasantynę;
Serek tofu pełny jest flawonoidów z soi, obniża więc poziom złego cholesterolu LDL;
Grzyby shitake działają antywirusowo i antyrakowo;
Melon kantalupa (zielony) zawiera dużo betakarotenu i jest dobrym źródłemsmak, smakosz, libertyńskie delektowanie się, tradycyjne potrawy, kuchnia, jedzenie, pożywienie, schabowy z kapustą, dieta, kuchnia śródziemnomorska, cebula, czosnek, antyoksydanty, obiad, prof. Iwona Wawer, kuchnia włoska, sałatka caprese, kwasy tłuszczowe omega-3, mozarella, bazylia, oliwku, oliwa, flawonoidy, związki polifenolowe, układ krążenia, rak, profilaktyka, dieta, sos pomidorowy, polifenole, katechiny, owoce cytrusowe, witamina C, papryczka chili, piperyna, cholesterol, fotoestrofeny, dieteytycy, Żydzi, zwierzęta mięsożerne, papaja, polifenole, melon kantalupa, skrobia, rolnictwo ekologiczne, beta-glukan, grzyby shitake, herbata, fast food, slow food, suplementy diety, alergia, enzymy, czosnek, siemię lniane, łosoś, serek tofu, melon kantalupa
witaminy C;
Ziarna pszenicy są źródłem cennego antyoksydantu witaminy E, poza tym są bogate w wit. B;
Ostre papryczki chili są źrodłem piperyny, bardzo cennego składnika przeciwzapalnego i przeciwutleniającego;
Herbata zawiera polifenole i katechiny, cenny zestaw skutecznych antyoksydantów;
Owoce cytrusowe stanowią świetne źródło flawonoidów chroniących serce oraz witaminy C. 

Anna Ławniczak