Wrzody żołądka i dwunastnicy uprzykrzają życie. A nieleczone mogą być wręcz niebezpieczne. Na szczęście kuracja wrzodów nie jest wcale uciążliwa. Bakterię Helicobacter pylori można wytrzebić antybiotykiem. Dieta wrzodowca też wcale nie jest drastyczna. Trwa dwa-trzy tygodnie. Potem stopniowo wracamy do normalnego jedzenia. Jeśli zależy nam, by wrzody nie zaatakowały na nowo warto przestawić się na zdrowe odżywianie, czyli raczej piec i grillować lub gotować na parze niż smażyć czy dusić. Przeprosić się z kaszą i oszczędnie dawkować słodycze. Warto wspomagać się także ziołami.
ZIOŁOWE KURACJE:
Z dziką różą
Do czterech łyżek rozdrobnionych owoców dzikiej róży dodaj po dwie łyżki owoców kopru włoskiego, liści bobrka trójlistnego, kwiatów wrotyczu oraz ziela tysiącznika i rdestu ptasiego. Dwie łyżki mieszanki wsyp do termosu i zalej 2 l szklanki wrzącej wody. Odstaw na godzinę. Pij rano i w południe po pół szklanki naparu. Wieczorem, dwie godziny po kolacji wypij resztę i połóż się. Jeśli cierpisz na wrzody żołądka poleż 3-5 minut na wznak, potem zmień pozycję i ułóż się na następne 3-5 min na prawym boku, potem na lewym i na koniec na brzuchu. Po tych zmianach ułóż się w pozycji do spania.
W ciągu dnia, poza popijaniem naparu z mieszanki ziołowej bierz 3 razy dziennie po tabletce witaminy B1 oraz w kapsułce witaminy A+E. Witaminy wspomagają regenerację błony śluzowej. Prowadź kurację przez dwa tygodnie.
Wino aloesowe
To jedyny alkohol, który powinien zażywać wrzodowiec w okresie zaostrzenia objawów. Dobrze więc mieć w domu aloes (co najmniej trzyletni), by przygotowywać sobie wino. Pulpę aloesową potrzebną do zrobienia leczniczego trunku można teraz także kupić (np. w sieci Forever Living Products).
Obetnij 5-6 dużych liści aloesu (z rośliny przynajmniej trzyletniej). Umyj, osusz i włóż do lodówki na 7-10 dni. Następnie usuń kolce i potnij liście na kilkucentymetrowe kawałki. Zmiksuj lub przepuść przez maszynkę. Jeśli masz gotowy miąższ włóż do słoja dwie łyżki pulpy. Zalej aloes ? litra czerwonego wina, dodaj 1-1,5 łyżki miodu. Zamknij słój i postaw w ciemnym miejscu na 3-5 dni. Po tym czasie przecedź i zlej do butelek. Przechowuj w lodówce. Zażywaj przed jedzeniem.
Pij wino przez pierwszy tydzień 3 razy dziennie po łyżeczce do herbaty.
Od drugiego do czwartego tygodnia kuracji pij wino 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.
W piątym, szóstym i siódmym tygodnia kuracji znów pij wino 3 razy dziennie po łyżeczce.
Zioła gojące
Weź po cztery łyżki ziela przetacznika i drapacza lekarskiego oraz kwiatów rumianku. Dodaj do tego po dwie łyżki owoców anyżu lub kopru włoskiego, kwiatów nagietka i liści mięty pieprzowej. Półtorej łyżki mieszanki wsyp do dwóch szklanek ciepłego (uprzednio przegotowanego i lekko ostudzonego) mleka. Postaw na małym ogniu i wolno podgrzewaj do wrzenia. Odstaw na kilka minut, następnie przecedź i wlej do szczelnego termosu. Pij ciepły napar po pół szklanki przed śniadaniem i przed obiadem. Dwie godziny po kolacji wypij cała szklankę (jeżeli wystygło, lekko pogrzej). Po wypiciu połóż się. Jeśli cierpisz na wrzody żołądka co 3-5 minut zmieniaj pozycję (na wznak, potem na lewym, następnie na prawym boku na koniec na brzuchu) Kiedy skończysz to obracanie ułóż się do spania. Jeśli masz wrzody dwunastnicy, nie musisz się obracać.
Osłaniające
Zmieszaj po dwie łyżki porostu islandzkiego, nasion lnu oraz rozdrobnionego korzenia prawoślazu. Dwie łyżki mieszanki zalej dwiema łyżkami wody i odstaw na 3-4 godziny. Co jakiś czas mieszaj. Następnie postaw na małym ogniu i gotuj przez 5 minut. Odstaw na 10 minut i przecedź. Pij po jedzeniu 5-6 razy dziennie.
Napar z nagietka
Do łyżki kwiatów lub ziela z nagietka z kwiatami dodaj po szczypcie ziela szałwi oraz dziurawca i wlej 1 i ? szklanki wrzącej wody. Przykryj i parz przez pół godziny. Następnie odkryj i odstaw na 10 minut. Przecedź. Pij trzy razy dziennie po pół szklanki na godzinę przed jedzeniem.
Słodkie lekarstwo
Płaską łyżeczkę sproszkowanej lukrecji parz pod przykryciem w filiżance wody przez 15 minut. Pij raz dziennie przed posiłkiem przez 2-3 tygodnie.