Antidotum ze lnu
W zdrowym przewodzie pokarmowym błony śluzowe żółądka i dwunastnicy chronione sa grubą warstwą śluzu. Jest zasadowy i chroni komórki przed silnym kwasem soków trawiennych. U wrzodowców ta ochrona jest za słaba. Wtedy warto sięgnąć po siemię lniane. Zawiera roślinny śluz, który pokrywa ścianki żołądka i dwunastnicy.
Napar
Łyżki siemienia zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 20 minut. Kiedy już puści galaretkowaty śluz wypij napar. Zażywaj raz dziennie, przed śniadaniem lub przed obiadem.
Rumianek na skurcze
Kiedy czujesz bolesne skurcze żołądka sięgnij po łagodzący napar z rumianku. Łyżkę kwiatów zalej szklanką wrzątki i parz pod przykryciem 15 minut. Odstaw na 5 minut i przecedź. Pij trzy razy dziennie po pół szklanki przed posiłkami.
Lniane śniadanie
Weź kubeczek kefiru i włóż na parę minut do garnka z gorąca wodą. Wrzodowcy nie powinni jeść produktów bezpośrednio z lodówki. Do kefiru dodaj łyżeczkę siemienia lnianego (najlepiej zmielonego) i płaską łyżkę miodu. Dorze rozmieszaj i zjedz.
Do kanapek, sałatek i zup
Siemię lniane możesz dosypywać do różnych posiłków. Nadaje się do chleba, sałatek, zup. Można siemię utrzeć z grubą solą i będzie wtedy polska wersją gomasio (czyli posypki z ziaren sezamowych).
10 PRZYKAZAŃ DIETETYCZNYCH
Najważniejszą zasadą żywieniową jaką powinien zapamiętać wrzodowiec, kiedy choroba mu dokucza, jest umiarkowanie.
1. Jedz 5–6 małych posiłków dziennie. Najlepsze będą dania rozdrobnione lub przecierane. W ten sposób zaoszczędzisz sobie kwasowego ataku na błony śluzowe, bowiem gryzienie i żucie wzmaga wydzielanie soków trawiennych. Krótsze przerwy między posiłkami uchronią cię przed bólami głodowymi, a małe porcje złagodzą te po jedzeniu.
2. Unikaj dań i napojów bardzo gorących i bardzo zimnych. Gorące potrawy powodują przekrwienie żołądka i dwunastnicy i większy ból. Zimne, prosto z lodówki w ogóle utrudniają trawienie, bo ciało, żeby móc je przerobić, musi najpierw ogrzać.
3. Jedz kasze, kleiki ryżowe, chude mięso, gotowane warzywa, twarożki, kisiele i galaretki oraz jasne, lekko już sczerstwiałe pieczywo.
4. Świeże warzywa zastąp sokami warzywnymi (najlepiej samodzielnie wyciskanymi) oraz przecierami. Przez dwa-trzy tygodnie nie jedz surówek.
5. Ogranicz jedzenie produktów, które wzmagają ruchy jelit: fasoli, grochu, kapusty i papryki.
6. Na dwa-trzy tygodnie powstrzymaj się od jedzenia potraw smażonych.
7. Unikaj tłustych dań. Duża ilość tłuszczu sprawia, że żołądek szybciej się opróżnia, a to może spowodować ataki bólu.
8. Zrezygnuj, na kilka tygodni, z ostrych przypraw: pieprzu, chili, imbiru, musztardy, octu, chrzanu, cebuli, ostrej papryki i marynat. Kiedy poczujesz się lepiej możesz stopniowo wprowadzać je, jeśli lubisz. Unikaj słodyczy.
9. Nie pij napojów gazowanych, które bardzo drażnią błony śluzowe. Zrezygnuj z kawy (możesz się przestawić na zbożową), ograniczaj herbatę i kakao. Unikaj alkoholu.
10. Przyprawiaj jedzenie, zwłaszcza mięso i warzywa, nasionami kopru i kurkumą. Do kisieli i galaretek dodawaj wanilię (prawdziwą, a nie cukier wanilinowy). Jedz także (w umiarkowanych ilościach) kiełki lucerny, która leczniczo działa na wrzody w przewodzie pokarmowym.
Przeczytaj także Brzuch jak mimoza, część pierwsza.
Anna Ławniczak