SŁAWOMIR ZYGMUNT UHONOROWANY MEDALEM ZASŁUŻONY KULTURZE GLORIA ARTIS
30.08.17 podczas koncertu w warszawskim Teatrze Kwadrat Sławomir Zygmunt został uhonorowany Medalem "Zasłużony Kulturze Gloria Artis". Na zdjęciu od lewej: Adam Baruch - dyrektor Singer Jazz Festiwal, Sławomir Zygmunt, Bożena Sawicka - przedstawiciel MKiDN. Zdjęcie: Jacek Żmichowski
SPOTKANIA Z... - NOWA KSIĄŻKA SŁAWOMIRA ZYGMUNTA / NEW BOOK BY SŁAWOMIR ZYGMUNT
60 fascynujących rozmów, jakie Sławomir Zygmunt przeprowadził z niezwykłymi ludźmi (m.in. Zdzisław Beksiński, Jerzy Duda-Gracz, Grażyna Szapołowska, Ewa Dałkowska, Barbara Sass-Zdort, Gustaw Holoubek, Roman Wilhelmi, Przemysław Gintrowski, Bogdan Chorążuk, Krzysztof Krauze.
Z WIATREM - NOWA PŁYTA SŁAWOMIRA ZYGMUTA / NEW ALBUM BY SŁAWOMIR ZYGMUNT
Wiosna bez papierosa
Zima musi minąć, taka jej natura. Idą ciepłe dni i wspaniałe odrodzenie natury. Dla naszego ciała to znakomity czas na oczyszczenie. Pierwsze, co możesz zrobić, to RZUCIĆ PALENIE! Tej wiosny na pewno się uda! Proponujemy wypróbować unikatową metodę. Polega na połączeniu starej medycyny (akupunktura) oraz specjalnych ćwiczeń stymulujących oczyszczanie się płuc.
Miłość na pełnym etacie
Wiosna to pora miłosna. Czas oczarowań i uniesień opisywanych kaskadami słów piosenek i wierszy.
Sam Peckinpah - ostatni straceniec Hollywoodu
Sam Peckinpah nakręcił 14 filmów. Był reżyserem kłopotliwym dla producentów, znanym z niedotrzymywania terminów, ostrego picia i niepohamowanego języka. A jednak jego nazwisko na trwałe weszło do historii kina.

Spis treści

Jagoda z palmy lepsza niż wino
Natura rozsiała jagody po różnych krańcach świata. W swej mądrości rozmaitym nacjom dała owoce napakowane antyoksydantami, minerałami i jagody, goji, acai, czarna jagoda, antocyjany, flawonoidy, resweratrol, pterostilben, luteina, buraki, czarna porzeczka, antyoksydanty, przeciwutleniacze, wolne rodniki, immunoglobina, immunoglobina A, IgA, odporność, witalność, witalizujący, nitraty, nitrogliceryna, naczynia krwionośne, miażdżyca, cukrzyca, fitoncydy, nabiał, zakwaszenie organizmu, odkwaszanie organizmu, wątroba, drogi żółciowe, Himalaje, sok z buraków, doping, kwasy tłuszczowe, nerki, serotonina, witaminy, sole mineralne, witamina C, kwas foliowy, betaina, izoleucyna, tryptofan, astma, węglowodory aromatyczne, BaHwitaminami. Co szkodzi popróbować rozmaitych jagodowych specjałów? Na przykład rosnących na palmach w Brazylii jagód acai. Pod względem zawartości antyoksydantów plasują się na trzecim miejscu po goji i naszej czarnej jagodzie, ale mają ich bardzo dużo, dwadzieścia razy więcej niż ciemne winogrona. Do tego zestaw witamin, minerałów, aminokwasów oraz kwasy tłuszczowe omega-6 i 9. Jagody acai witalizują, wzmacniają mięśnie i układ krwionośny, dzięki działaniu antyoksydacyjnemu chronią mózg i oczy oraz spowalniają procesy starzenia. W Polsce acai dostępne są w postaci wyciągów oraz suszonej.


Buraczane doładowanie
Trudno o bardziej prozaiczne warzywo. Ale ochrzczenie słowem „burak” osoby prostackiej i chamskiej, jest głęboką obrazą dla tego niezwykle cennego czerwonego korzenia. Burak ma wyrafinowany smak i jeszcze bardziej wyrafinowane działanie. Ostatnio odkryto w nim nitraty, czyli związki azotowe, które rozszerzają naczynia krwionośne, coś jakby naturalna nitrogliceryna, i zmniejszają zapotrzebowanie na tlen pracujących mięśni, bo aż trzykrotnie poprawiają wykorzystanie tlenu przez komórki. Nitraty z buraków podnoszą wydolność organizmu. Taki zdrowy, czysty, nieszkodliwy i dozwolony doping! Szklanka soku z buraków przed wycieczką rowerową czy wyjściem na basen sprawi, że będziemy się ruszać szybciej i z mniejszym wysiłkiem. Sok buraczany jest też znakomitą kuracją odmładzającą, bo to bogate w antocyjany warzywo ma także całą masę antyoksydantów. Z burakami, w soku (najlepsze), barszczu czy jarzynce jagody, goji, acai, czarna jagoda, antocyjany, flawonoidy, resweratrol, pterostilben, luteina, buraki, czarna porzeczka, antyoksydanty, przeciwutleniacze, wolne rodniki, immunoglobina, immunoglobina A, IgA, odporność, witalność, witalizujący, nitraty, nitrogliceryna, naczynia krwionośne, miażdżyca, cukrzyca, fitoncydy, nabiał, zakwaszenie organizmu, odkwaszanie organizmu, wątroba, drogi żółciowe, Himalaje, sok z buraków, doping, kwasy tłuszczowe, nerki, serotonina, witaminy, sole mineralne, witamina C, kwas foliowy, betaina, izoleucyna, tryptofan, astma, węglowodory aromatyczne, BaHobiadowej, powinni się zaprzyjaźnić wszyscy, którzy jedzą sporo nabiału, mięsa i słodyczy. Są to produkty zakwaszające, a burak jest mistrzem odkwaszania. Niezastąpiony w kuracjach oczyszczających oraz dla wszystkich borykających się z problemami dróg żółciowych i wątroby. Buraki poza tym regulują ciśnienie krwi, normalizują pracę serca oraz wspomagają układ krwiotwórczy (mają sporo żelaza i kwasu foliowego oraz betainę), zapobiegają miażdżycy oraz uodporniają przeciwko wirusom. Ostrożne z burakami powinny być tylko osoby cierpiące na cukrzycę, bo warzywa zawiera duże ilości cukrów. Burak jest mistrzem i niech nikt więcej go nie obraża.

Warto tropić antocyjany i w innych ciemnych owocach. Czarna porzeczka jest wspaniałym źródłem witaminy C, a także cennego u nas jodu, luteiny (działającej przeciw-nowotworowo i chroniącej oczy) oraz fitoncydów uzbrajających nas przeciwko wirusom, bakteriom i grzybom. O aronii i jej niesłychanemu działaniu zapobiegającemu chorobie popromiennej już pisaliśmy. Niech czerwień będzie z nami!

Anna Ławniczak