Jagoda z palmy lepsza niż wino
Natura rozsiała jagody po różnych krańcach świata. W swej mądrości rozmaitym nacjom dała owoce napakowane antyoksydantami, minerałami i witaminami. Co szkodzi popróbować rozmaitych jagodowych specjałów? Na przykład rosnących na palmach w Brazylii jagód acai. Pod względem zawartości antyoksydantów plasują się na trzecim miejscu po goji i naszej czarnej jagodzie, ale mają ich bardzo dużo, dwadzieścia razy więcej niż ciemne winogrona. Do tego zestaw witamin, minerałów, aminokwasów oraz kwasy tłuszczowe omega-6 i 9. Jagody acai witalizują, wzmacniają mięśnie i układ krwionośny, dzięki działaniu antyoksydacyjnemu chronią mózg i oczy oraz spowalniają procesy starzenia. W Polsce acai dostępne są w postaci wyciągów oraz suszonej.
Buraczane doładowanie
Trudno o bardziej prozaiczne warzywo. Ale ochrzczenie słowem „burak” osoby prostackiej i chamskiej, jest głęboką obrazą dla tego niezwykle cennego czerwonego korzenia. Burak ma wyrafinowany smak i jeszcze bardziej wyrafinowane działanie. Ostatnio odkryto w nim nitraty, czyli związki azotowe, które rozszerzają naczynia krwionośne, coś jakby naturalna nitrogliceryna, i zmniejszają zapotrzebowanie na tlen pracujących mięśni, bo aż trzykrotnie poprawiają wykorzystanie tlenu przez komórki. Nitraty z buraków podnoszą wydolność organizmu. Taki zdrowy, czysty, nieszkodliwy i dozwolony doping! Szklanka soku z buraków przed wycieczką rowerową czy wyjściem na basen sprawi, że będziemy się ruszać szybciej i z mniejszym wysiłkiem. Sok buraczany jest też znakomitą kuracją odmładzającą, bo to bogate w antocyjany warzywo ma także całą masę antyoksydantów. Z burakami, w soku (najlepsze), barszczu czy jarzynce obiadowej, powinni się zaprzyjaźnić wszyscy, którzy jedzą sporo nabiału, mięsa i słodyczy. Są to produkty zakwaszające, a burak jest mistrzem odkwaszania. Niezastąpiony w kuracjach oczyszczających oraz dla wszystkich borykających się z problemami dróg żółciowych i wątroby. Buraki poza tym regulują ciśnienie krwi, normalizują pracę serca oraz wspomagają układ krwiotwórczy (mają sporo żelaza i kwasu foliowego oraz betainę), zapobiegają miażdżycy oraz uodporniają przeciwko wirusom. Ostrożne z burakami powinny być tylko osoby cierpiące na cukrzycę, bo warzywa zawiera duże ilości cukrów. Burak jest mistrzem i niech nikt więcej go nie obraża.
Warto tropić antocyjany i w innych ciemnych owocach. Czarna porzeczka jest wspaniałym źródłem witaminy C, a także cennego u nas jodu, luteiny (działającej przeciw-nowotworowo i chroniącej oczy) oraz fitoncydów uzbrajających nas przeciwko wirusom, bakteriom i grzybom. O aronii i jej niesłychanemu działaniu zapobiegającemu chorobie popromiennej już pisaliśmy. Niech czerwień będzie z nami!
Anna Ławniczak