Od początku istnienia Kultura Herbaty przepełniona była legendami i filozoficznymi przypowieściami. Wskazują one na wyjątkowe znaczenie tego naparu w historii i kulturze Chin. Jedna z nich mówi o powstaniu wyjątkowego gatunku herbaty o nazwie Da Hong Pao. Da Hong Pao przetłumaczyć można jako „długi, czerwony płaszcz”. Nazwa ta nawiązuje do kilkusetletniej legendy opisującej początki tego gatunku herbaty, kiedy to jeden z podróżników przemierzający góry Wu Yi doznał wyjątkowych kłopotów trawiennych. Zbawienne w jego dolegliwości okazały się liście dziko rosnącej na skałach herbaty. Podróżnik opuszczając góry Wu Yi zabrał ze sobą liście krzewu, którymi później wyleczył z podobnej dolegliwości chorego urzędnika. W dowód wdzięczności urzędnik mianował go na stanowisko osobistego lekarza i ofiarował charakterystyczny dla przedstawicieli władzy – czerwony płaszcz. Legenda mówi, że po pewnym czasie podróżnik powrócił na miejsce, w którym zerwał niegdyś liście herbaty. Złożył tam swój płaszcz w dowód wdzięczności za otrzymane godności. Inna legenda mówi, że matka cesarza dynastii Ming została wyleczona za pomocą pewnych liści krzewu herbacianego. Cesarz w dowód wdzięczności wysłał cztery długie czerwone płaszcze, by przykryć cztery krzewy z których pochodziła ta herbata.
Trzy z tych oryginalnych krzewów przetrwały aż po dzień dzisiejszy i są bardzo czczone. Z tych krzewów zbiera się mniej niż kilogram herbaty rocznie. Część z tego zatrzymuje chiński rząd. Pozostała część jest sprzedawana w drodze licytacji, z początkową ceną, w przeliczeniu za złotówki, około 1800 zł za 100 g. Późnej cena często osiąga setki tysięcy dolarów za kilogram, a nawet dochodzi do miliona dolarów. Sadzonki pochodzące z oryginalnych krzewów zostały wykorzystane do produkcji podobnych gatunków herbaty będących różnymi odmianami oryginalnego Da Hong Pao.
Inna z przypowieści wykorzystująca herbatę do przekazania filozoficznych treści, mówi o spotkaniu Mistrza z uczniem, który bardzo pragnie pobierać u niego nauki (ta przypowieść wykorzystywana jest w różnych wersjach zarówno w szkołach związanych z wushu, czyli chińskimi sztukami walki jak i szkołach związanych z taoizmem czy buddyzmem). Podczas spotkania Mistrz nalewa uczniowi herbatę, aż ta zaczyna przelewać się poza czarkę. Zaskoczony uczeń zwraca uwagę Mistrzowi, że herbata się przelewa. Otrzymuje odpowiedź, że jego umysł jest jak ta czarka, przepełniony różnymi opiniami i osądami i nie ma w nim miejsca na nową wiedzę. Musi więc najpierw oczyścić swój mysł ze wszystkiego, co będzie przeszkadzało mu w doskonaleniu i przyjmowaniu wiedzy. I wtedy może rozpocząć naukę.
To jeszcze nie koniec o herbacie...
Jeśli chcesz spróbować oryginalnych gatunków chińskiej herbaty
o niespotykanej w Polsce jakości ZAMÓW:
Tie Guan Yin, Tai Ping Hou Kui, Ji Jun Mei.
Piotr Osuch
Przeczytaj także artykuły Piotra Osucha "Więcej niż herbata, część druga", "Więcej niż herbata, część trzecia.
Piotr Osuch – mistrz wushu (inaczej kung-fu). Prezes Polskiego Stowarzyszenia Wushu Tradycyjnego i Kultury Chińskiej oraz członek Chińskiego Stowarzyszenia Sztuki. Przygotowywał polską reprezentację wushu na olimpiadę w Pekinie. Od dziecka był zafascynowany Chinami. Kilka temu zamieszkał tam na stałe. W Pekinie ma własną szkołę wushu. Pod kierunkiem jego wychowanków można traktykować tę formę sztuki walki także w Polsce. |